Azi începe, la Cluj, cel mai important eveniment cinematografic din România

1d8fa033-e859-44d1-9201-2d38f7562dcd

Festivalul Internațional de Film Transilvania, cel mai important eveniment cinematografic din România, debutează vineri, 14 iunie, cu o Gală de Deschidere sold-out la care sunt așteptați peste 3.500 de spectatori. Este doar începutul a 11 zile cu sute de proiecții, cine-concerte, expoziții, concerte, discuții și evenimente speciale. La Cluj sunt așteptați peste 1.000 de invitați – actori, regizori, producători și alți profesioniști din industrie –, pentru o ediție ce va depăși 100.000 de spectatori.

Festivalul începe în forță cu un weekend plin de evenimente. Sâmbătă, 15 iunie, de la ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenților, va avea loc proiecția filmului Încredere (Confidenza), cel mai recent al cineastului italian Daniele Luchetti, invitat special la TIFF.23 și omagiat în cadrul secțiunii 3×3. Cu această ocazie, el va primi Premiul special pentru contribuția adusă cinematografiei mondiale.

Duminică, 16 iunie, de la ora 17:00, fanii o vor putea întâlni în TIFF Lounge din Piața Unirii pe actrița Jojo T. Gibbs din Dogman, thrillerul  prezentat în deschiderea oficială a festivalului.

„Weekend la castel” înseamnă anul acesta două seri unice. Sâmbătă, la Castelul Bánffy din Bonțida, proiecția specială a filmului Metropolis (r. Fritz Lang).  În următoarea seară, același loc va fi cadrul unei proiecții nerecomandate celor slabi de înger: Imperiul simțurilor (r. Nagisa Oshima), un film erotic din 1976 cenzurat la vremea apariției.

Vineri, 14 iunie, au loc vernisajele primelor expoziții ce vor putea fi descoperite la Muzeul de Artă: Frânturi, care aduce în prim-plan universul intim al femeilor LGBTQ+ și a persoanelor non-binare, Căutând sinceritate, expoziție de portrete. În completarea expoziției, publicul va putea vedea și Inima Festivalului, o instalație creată din elemente reciclate, amplasată  în Piațeta Universității.

Cinematografia și cultura japoneză sunt în focusul ediției TIFF.23. Pe lângă filme nipone clasice și recente, pe  parcursul weekendului sunt programate ateliere de origami, ikebana, manga în Piața Unirii, cu acces gratuit în baza înscrierilor.

De asemenea, TIFF.23 organizează proiecții în fiecare seară a festivalului și în Florești, unde sunt programate în aer liber, în Parcul Poligon, filme de top, dar și cine-concerte.

Întregul program al festivalului poate fi descoperit pe tiff.ro.

Leave a Reply