Zeci de medici de familie au ieșit în stradă, la Cluj

protest-medici-cluj-3-1
Peste 100 de medici de familie au ieșit în stradă în Cluj-Napoca, în fața Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Cluj, avertizând că, începând cu 1 februarie 2024, vor taxa pacienții. Aceasta dacă se va adopta noul model de contract cu Casa de Asigurări de Sănătate care implică, pentru medici, mai puțini bani decontanți de stat pentru pacienți, în condițiile în care taxele, impozitele și cheltuielile lor către stat sunt mult mai mari.
Medicii au scandat mesajul „Jos Guvernul și Nu semnăm”, afișând mai multe mesaje pe pancarte pe care le-au purtat pe parcusul protestului:  „Nu semnez pentru faliment”, „Nu omorâți medicina familiei” sau „Fără o medicină de familie sănătoasă, această națiune va fi bolnavă”.

”Medicii de familie nu vor semna un contract oneros, abuziv care limitează acordarea de servicii medicale, pe de o parte, și impune scăderea finanțării serviciilor, pe de altă parte. Guvernul si instituțiile statului trebuie sa asigure accesul gratuit la servicii de sănătate și nu poate să transfere această obligație în sarcina medicilor!  Suntem convinși că pacienții înțeleg situația în care ne aflăm și avem credința ca ne vor susține în demersul nostru de a refuza un contract care ne afectează deopotrivă, pacienți și medici”, este manifestul medicilor de familie din Cluj, potrivit cluj24.ro

 Medicii cer retragerea proiectului de ordin aflat în transparență decizională pe site-ul Casei Naționale

„Retragerea proiectului de ordin de pe transparență decizională de pe site-ul Casei Naționale. Acest proiect de ordin duce la scăderea finanțării cabinetelor de medicină de familie și ale medicilor specialiști din ambulatoriu cu până la 40%, asta în condițiile în care oricum există mult mai multe taxe în acest an, există impozite majorate și o creștere a cheltuielilor de funcționare ale cabinetelor medicale. Se știe că veniturile obținute de la Casa de Asigurări nu sunt veniturile medicilor. Din aceste sume, medicii își plătesc tot ce înseamnă cheltuieli de funcționare. Chiar dacă am semna contractul de la 1 februarie, ne vom vedea obligați să-l închidem la sfârșit de lună, probabil, pentru că nu susținem funcționarea cabinetului. Pacienții trebuie să cunoască situația. Medicii de familie au o  relație mai apropiată cu aceștia, le știu toate problemele, medicale dar și sociale și dorim să-i anunțăm că, în aceste condiții, prin nesemnarea contractului de la 1 februarie, va însemna refuzarea oricărui serviciu gratuit, mai puțin urgențele medicale, asta însemnând inclusiv consultații sau eliberări de rețete”, a declarat dr. Emiliana Costiug, președintele Asociației Medicilor de Familie Cluj.

Citiți mai mult aici.

Leave a Reply