Taxă de înmormântare pentru vecini la cheltuieli de bloc

bani inmormantare

Clujenii care locuiesc pe Aleea Bizușa, nr. 6, din cartierul Gheorgheni, s-au trezit cu taxa de înmormântare trecută pe avizierul. Oamenii nu s-au lăsat și au depus plângere și, surprinzător, lucrurile s-au rezolvat.

Astfel de taxe au mai fost puse și în alte asociații de locatari din Cluj-Napoca, dar nimeni nu a făcut plângere. Cel mai probabil, lucrurile s-au rezolvat după un scandal local.

În perioada ianuarie-decembrie 2023, Serviciul Relații cu Consiliul si Administrație locală a dispus luarea măsurilor impuse de lege pentru reprezentanții Asociației de proprietari Bizușa nr. 6, din cartierul Gheorgheni, Cluj-Napoca, deoarece au repartizat, în listele cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari, sume reprezentând ”taxă de înmormântare”.

Primăria Cluj-Napoca nu a aplicat sancțiuni, deoarece asociația s-a conformat solicitărilor cuprinse în nota de constatare, respectiv ratificarea deciziei în cadrul unei Adunări Generale. ”Legea a triumfat”, ne-a relatat un locatar al blocului, despre incidentul relatat acum de Știri de Cluj.

În ceea ce privește dispunerea schimbării conducerii asociației de proprietari, vă răspundem că, în conformitate cu prevederile art. 53 lit. a) și k) din Legea nr. 196/2018, cu modificările și completările ulterioare, adunarea generală alege și revocă din funcție președintele, ceilalți membri ai comitetului executiv și cenzorul/comisia de cenzori și mandatează președintele și comitetul executiv pentru angajarea și eliberarea din funcție a administratorului, cenzorului/comisiei de cenzori (…), în scopul administrării și bunei funcționări a condominiului. Așadar, alegerea și demiterea reprezentanților asociației de proprietari este apanajul Adunării Generale și nu al serviciului de specialitate din cadrul autorității publice locale”, au mai precizta autoritățile.

Cazul de mai sus nu este o premieră. Renumit a fost cazul unui chiriaș dintr-un bloc din cartierul Zorilor, care s-a trezit în ianuarie 2023 că are de achitat un ajutor de înmormântare pentru o vecină, pe care nu o știa deloc. Atunci nu s-a făcut plângere, dar se pare că lucrurile s-au rezolvat și chiar conducerea Asociației a fost demisă.

Leave a Reply