Clujul se modernizează. Avem un robot care îi ajută pe bolnavi

robot2

Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca a cumpărat, din fondurile puse la dispoziție de Consiliul Județean Cluj, mai multe echipamente medicale care sunt dedicate recuperării motorii. Astfel, din acest an, spitalul are recuperare medicală robotizată și beneficiază de o infrastructură modernizată.

11 milioane de euro s-au investit în ultimii 8 ani în aparatura și echipamente medicale la Spitalul Clinic de Recuperare; în aceste investiții se regăsesc fonduri din partea CJ Cluj și fonduri europene.

Dintre echipamentele medicale achiziționate de CJ Cluj, a fost cumpărat un robot denumit Lokomat, care poate susține greutatea unui adult, în timp ce acesta reînvață să meargă pe bandă. Lokomat este un sistem robotizat pentru recuperarea și reeducarea mersului pe bandă. Scopul său este de a recupera și a reeduca mersul cu ajutorul ortezelor robotizate, asistență în funcție de nevoie (simetrică/asimetrică, genunchi/șold), feedback augumentat și susținere dinamică sincronizată cu banda.

Una dintre investițiile aflate în derulare este proiectul european gestionat de forul administrativ județean, care vizează dotarea Ambulatoriului instituției spitalicești cu 37 de aparaturi medicale și sisteme robotizate de recuperare, inclusiv o cameră hiperbară, cu dotările aferente și tehnologie de înaltă performanță. În această etapă, Consiliul Județean Cluj a finalizat recepția primelor 25 de aparaturi, pentru celelalte dotări procedura de achiziție fiind în derulare, respectiv în curs de lansare.

Leave a Reply