Ce venituri au rectorii universităților clujene

a4ab147c-c888-4cd8-bfb3-723d3cc40703

Averile rectorilor universităților din Cluj-Napoca oferă o imagine clară a modului în care funcțiile de conducere în mediul academic pot aduce nu doar prestigiu, ci și stabilitate financiară.

De la terenuri agricole și case de vacanță, până la conturi de economii și acțiuni la bursă, situația financiară a liderilor din educație diferă semnificativ.

În fruntea listei se află Anca Dana Buzoianu, rectorița de la UMF, care împreună cu soțul ei și-a construit un portofoliu solid de bunuri și economii, în timp ce Adrian Petrușel, cel mai sărac dintre rectori, la conducerea UBB, pare să fi rămas mai aproape de lumea academică decât de cea financiară.

Daniel David, profesor universitar și fost rector al Universității Babeș-Bolyai, a preluat recent funcția de Ministru al Educației în Guvernul Ciolacu II.

Acesta are mai multe proprietăți, în Săvădisla, Cluj, deține un teren extravilan de 839 m², în Cluj-Napoca, are trei terenuri intravilane: unul de 400 m², altul de 747 m² și un teren de 300 m². Pe lângă acestea, în Chilia, județul Satu Mare, are 3 terenuri cu suprafețe de 11.125 m², 3.400 m² și 3.100 m². Situația sa financiară include nu mai puțin de 18 conturi bancare și depozite, deschise la BRD, Banca Transilvania și Intesa, în RON, EUR și USD. Pe lângă acestea, are mai multe depozite bancare, la BRD și la BT.

În plus, Daniel David a obținut venituri din drepturi de autor și alte colaborări: de la Grup Advertising SRL, de la WECO SRL, de la Humanitas, de la Ascending Consulting, de la Aimee Consulting, de la Grow Smarter, de la Stefanini România, de la Hella România și de la Academia Română, în calitate de membru.

În total, veniturile anuale ale familiei depășesc 860.000 de lei.

Adrian Petrușel, rector interimar la Universitatea Babeș-Bolyai, deține acțiuni la BRD Groupe Société Générale și la Napolact SA.

Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, are un patrimoniu semnificativ, format din terenuri, locuințe, economii bancare și participații în diverse companii. Împreună cu soțul ei, deține mai multe suprafețe de teren în Cluj-Napoca și Florești. Pe lângă acestea, familia Buzoianu are mai multe proprietăți rezidențiale, în Cluj-Napoca, la Beliș și în Italia.

În afară de bunurile imobile, rectorița a acumulat și obiecte de valoare, cum ar fi bijuterii și o colecție de artă. Pe plan financiar, dispune de economii substanțiale, la Raiffeisen Bank și la BT.

Investițiile familiei includ participații importante la diverse companii: Felinvest SA, de asemenea, are plasamente pe Bursa de Valori București.

Anca Dana Buzoianu a câștigat din salariul de rector, la care se adaugă un premiu din partea Ministerului Educației.

În total, veniturile declarate de familie depășesc 4,2 milioane de lei.

Vasile Țopa, rectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, deține un patrimoniu extins, format din terenuri, locuințe, autoturisme, conturi bancare și investiții financiare. Familia Țopa deține un teren intravilan în Muntele Băișorii, un teren agricol și o pădure în Alba.

Pe lângă terenuri, familia Țopa are mai multe imobile, în Alba Iulia și în Cluj-Napoca. În ceea ce privește bunurile mobile, familia are două autoturisme Toyota. Pe plan financiar, dispun de mai multe conturi și depozite bancare, la BRD, la ING, la Raiffeisen Bank, la BCR și la BT. Investițiile familiei sunt considerabile, cu acțiuni în mai multe companii, la Nuclearelectrica, la Electrica, la Transgaz, la OMV Petrom, la Romgaz și la Hidroelectrica. Pe lângă investițiile în companii, familia Țopa a achiziționat titluri de stat și obligațiuni, Ministerul Finanțelor Publice și la Agricover.

În total, veniturile familiei depășesc 820.000 de lei anual, la care se adaugă investițiile și economiile.

Cornel Cătoi, rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, deține un patrimoniu moderat, format din terenuri, locuințe, autoturisme și conturi bancare. Familia Cătoi are în proprietate un teren agricol de un hectar în localitatea Inoc, județul Alba. Pe lângă acesta, deține mai multe locuințe: o casă în Cluj, un apartament în Cluj-Napoca, o casă în Apoldu de Sus. Pe lista bunurilor mobile se află două autoturisme cumpărate prin contracte de vânzare-cumpărare: un Volkswagen Passat și un Audi Q3.

Din punct de vedere financiar, Cornel Cătoi și soția sa au economii modeste, rectorul are un cont curent la BCR. Veniturile anuale ale familiei provin din salarii, activități medicale și închirieri.

În total, veniturile declarate de familie depășesc 462.000 de lei pe an.

Florin Ștefan, rectorul Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, deține un patrimoniu format din terenuri, locuințe și economii bancare.

Printre proprietățile sale se numără un teren, o casă și două apartamente în Florești și în Cluj-Napoca. Acesta dispune de economii în mai multe bănci: la Banca Transilvania și la UniCredit Bank.

În total, veniturile declarate se ridică la 133.800 de lej, reflectând o situație financiară stabilă, dar fără investiții în alte domenii.

Leave a Reply