15 martie: Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj va fi roşu-alb-verde

ziua maghiarilor

Sărbătoarea naţională a maghiarilor din 15 martie va fi sărbătorită la Cluj-Napoca în mod inedit, cu iluminat roşu-alb-verde şi decoraţiuni stradale festive care vor fi menţinute timp de trei zile 14, 15 şi 16 martie.

În judeţul Cluj, vor avea loc aniversări cu ocazia sărbătorii naţionale în aproximativ 50 de localităţi, evenimentele fiind organizate în comun de UDMR, bisericile istorice maghiare, şcoli, ONG-uri şi instituţii culturale – a precizat preşedintele executiv al Uniunii, care a prezentat programul luni, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu viceprimarul Clujului, Emese Oláh, şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor culturale.

La Cluj-Napoca, defilarea tradiţională va porni şi în acest an din faţa Institutul Teologic Protestant şi va continua pe bulevardul Eroilor până în piaţa Unirii, unde va avea loc o slujbă ecumenică în Biserica Sfântul Mihail.

Festivitatea centrală va continua în piaţa Unirii, după discursuri va avea loc un program susţinut de 200 de tineri îmbrăcaţi în port popular şi de Corul de copii maghiar din Cluj-Napoca. Participanţii la festivităţi vor depune coroane şi la Hotelul Biasini, care l-a găzduit pe poetul Sándor Petőfi.

Programul festiv se va desfăşura la Casa de Cultură a Studenţilor, fiind organizat de Consulatul General al Ungariei la Cluj-Napoca. Îşi vor da concursul taraful Tokos şi Teatrul de Dans Popular Bekecs, alături de invitaţii speciali Evelin Vajas şi Csaba Marosán.

Evenimentul central va fi însoţit timp de o săptămână de programe activităţi culturale şi pentru tineret, printre care un quiz şi „casa de dans revoluţionară”, precum şi o comemorare organizată de elevii clujeni la casa natală a regelui Matia Corvin.

Conform ultimului recensământ la Cluj-Napoca aproximativ 33 000 de persoane s-au declarat de naţionalitate maghiară.

Leave a Reply